Людям з порушення зору Звичайна версія

Товарний знак за 4 млн доларів США та інші ноу-хау колишніх власників «ФІДОБАНКУ» оприлюднила в ефірі радіо директор департаменту розслідування протиправних діянь ФГВФО Катерина Мисник

08.02.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Вартість активів ПУАТ «ФІДОБАНК» при оцінці виявилась майже у 5 разів нижчою за ту, що була показана у балансовій звітності банку: якщо «на папері» активи коштували майже 9 млрд грн, за висновками незалежних оцінювачів їхня вартість ледве перевищила 2 млрд грн. Але, як показав подальший продаж активів, і ця оцінка виявились занадто оптимістичною. Як таке стало можливим, розповіла 04.02.2019 в ефірі радіостанції директор департаменту розслідування протиправних діянь ФГВФО Катерина Мисник.

Одна з нетипових махінацій, про яку розповіла Катерина Мисник, - переведення ПУАТ «ФІДОБАНК» у липні 2015 р. на рахунок певної кіпрської компанії у BANK OF NEW YORK 3,8 млн доларів як роялті за використання товарного знаку банку. Згадана кіпрська компанія повернула ці кошти назад в Україну під виглядом псевдоінвестицій, тут їх було внесено як збільшення статутного фонду одного з  підприємств, підконтрольних власнику ПУАТ «ФІДОБАНК», і це підприємство придбало у банку комерційну нерухомість у центрі м. Києва. Таким чином, вкладники банку були позбавлені чергового ліквідного активу, а натомість отримали «дуже цінний» товарний знак.

Однією з перших і наймасштабніших шахрайських схем в ПУАТ «ФІДОБАНК» стала псевдоінвестиційна діяльність навколо придбання його власником у 2013 р. «Ерсте Банку». Купівлі передувала низка фінансових операцій: акумулювання коштів трьох банків – ПАТ «ЄВРОБАНК», ПУАТ «ФІДОБАНК» та ПАТ «УПБ» - у «Євробанку, потім - придбання на них цінних паперів у низки компаній-прокладок на суму 1,5 млрд грн. Після цього компанії, що отримали ці гроші, переказують їх на користь ТОВ «Аруна Стрім», та – надає фінансову допомогу двом компаніям, зареєстрованим в Одесі, а вони на ці гроші купують валюту і перераховують її через банк у Ризі, що має українського інвестора. Перерахування коштів відбулося нібито за імпортними контрактами на понад 150 млн доларів США (на закупівлю матеріалів – від шурупів до «нанотехнологій»).  До слова, «підтвердженням» цих контрактів стали вантажні митні декларації – хибно датовані і з реквізитами зовсім не того банку, на рахунок якого насправді переказувались кошти.

Потім кошти від уявного «постачальника нанотехнологій» були переказані на рахунки компанії «Ігнес маркетинг лімітед» у «Фідобанку». Ця компанія за документами є власником ПАТ «Фідобанк», і власник банку є її кінцевим бенефіціаром. Таким чином статутний фонд ПУАТ «ФІДОБАНК» було збільшено майже на 1 млрд грн – не за рахунок коштів вкладників трьох банків, чим ці гроші були до «прогону» через описаний ланцюжок, а уже за рахунок «зовнішніх інвестицій». Наступного ж дня після виведення коштів за кордон власник ПУАТ «ФІДОБАНК» уклав угоду про придбання за 82 млн доларів США корпоративних прав АТ «Ерстебанк», заразом отримавши понад 180 об’єктів  банківської нерухомості. Цю нерухомість перед запровадженням у ПУАТ «ФІДОБАНК» тимчасової адміністрації було продано підконтрольним компаніям за заниженими цінами.

Також нібито для поліпшення фінансового стану банку ним було прокредитовано на 1,5 млрд грн підконтрольні факторингові компанії, директорами яких були працівники служби безпеки ПУАТ «ФІДОБАНК». Потім банк продав їм заборгованість за кредитами фізичних і юридичних осіб, причому кредити ці мали забезпечення і вчасно погашались. Після цього погашення кредитів відбувалось уже не на користь банку, а на користь цих компаній з подальшим переведенням у готівку.

Деталі цих та інших схем виведення коштів з ПУАТ «ФІДОБАНК» – в інтерв’ю Катерини Мисник за посиланням.