Людям з порушення зору Звичайна версія

Кредитування інсайдерів та фіктивне завищення вартості застав як схеми маніпуляцій з активами ПУАТ «Фідобанк»

05.05.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Assets FIDOBank 1

При тому, що «на папері» вартість активів ПУАТ «Фідобанк», включених до ліквідаційної маси банку, склала 9 012,39 млн грн, незалежні оцінювачі оцінили їх у 2 157,29 млн грн. Причини такої різниці у цифрах – кредитування банком підконтрольних фінансових установ, продаж напередодні визнання банку неплатоспроможним ліквідної нерухомості за заниженими цінами та операції зі «сміттєвими» цінними паперами.

Assets FIDOBank 2

- Майже 80% активів банку (від вартості, зазначеної у бухгалтерській звітності) – кредити юридичних і фізичних осіб. Станом на початок березня цього року майже 93% кредитів (на суму 4 248,08 млн грн) не обслуговуються.

- Практично весь корпоративний кредитний портфель банку – кредити, видані пов’язаним з банком особам. На початок березня 2017 року заборгованість інсайдерів склала 1 827,80 млн грн.

Як вдалося встановити Департаменту розслідування протиправних діянь, починаючи з 2014 року банком було видано кредити 6 підконтрольним банку компаніям на загальну суму 2 056 млн грн. Часткове погашення кредитів здійснювалось за рахунок набуття у власність ПУАТ «Фідобанк» земельних ділянок та рухомого майна, попередньо переданих у забезпечення виконання зобов’язань за договорами. При цьому вартість, за якою ці об’єкти були оприбутковані на балансі банку, виявилась щонайменше у 60 разів завищеною. Зокрема, у рахунок погашення кредитної заборгованості на суму 635,9 млн грн банк набув 44 земельні ділянки загальною площею 148,1703 га. У той же час незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили землі у 10,3 млн грн. Тільки неповернення цих кредитів інсайдерами та маніпуляції із вартістю об’єктів застави завдали банку збитки на 1 665,9 млн грн.

Зважаючи на те, що ці кредити не мали ліквідного забезпечення, а позичальники були новоствореними підприємствами, існують підстави вважати, що вказані юрособи-позичальники були створені та використовувались у якості «інструмента» для виведення з банку ліквідних активів.

Перевіркою також встановлено, що протягом року до введення тимчасової адміністрації, банком було продано 43 об’єкти нерухомості за заниженою ціною. Показово, що кошти на купівлю кількох об’єктів були отримані за рахунок кредитів, що надавались ряду клієнтів банку та були акумульовані на рахунку однієї компанії.

Загалом після запровадження тимчасової адміністрації, а в подальшому і ліквідації ПУАТ «Фідобанк»,  уповноваженою особою Фонду було виявлено 9 нікчемних правочинів на загальну суму 584,3 млн грн та 0,3 млн дол. США.

Варто наголосити, що окремі корпоративні клієнти ведуть активну роботу, у тому числі позовну, направлену на проведення неправомірного взаємозаліку зустрічних вимог, з метою уникнення необхідності повертати кредитні кошти. Так, група позичальників (кредити на понад 47 млн грн) намагається у судовому порядку довести, що нібито на початку травня 2016 року ними було отримано право вимоги до банку, а за день до введення тимчасової адміністрації – проведено зарахування зустрічних однорідних вимог. Сьогодні судом досліджується ймовірність того, що заяви про зарахування зустрічних вимог, як і договори відступлення права вимоги за депозитними договорами, були складені вже у період тимчасової адміністрації. Окрім «списання» заборгованості цей «взаємозалік» вивільняє із-під застави банку ліквідне забезпечення – нерухоме майно  у Києві, вартістю 227,82 млн грн.    

За фактами виявлених у банку маніпуляцій, у тому числі із активами, подано 79 заяв до правоохоронних органів про вчинення кримінальних правопорушень, з них 68 заяв – внесені до ЄРДР та банк визнано потерпілим. По решті заяв проводяться перевірки слідчими правоохоронних органів.

Довідково: При формуванні ліквідаційної маси ПУАТ «ФІДОБАНК» було отримано звіти про оцінку майна, складені ТОВ «Верітас Пропертіс Менеджмент», ПП «ТА-Експерт-Сервіс», ТОВ «Некос», ТзОВ «ВАЛКОЛ».  Ліквідаційну масу банку було затверджено рішенням виконавчої дирекції Фонду станом на 01.11.2016 року.

Станом на початок квітня 2017 року вкладниками ПУАТ «ФІДОБАНК» отримано  1 758,4 млн грн  гарантованого відшкодування.